4711, is een van de oudste Keulse merken die wereldwijd bekend zijn. Al meer dan 200 jaar houdt het zich aan zijn belofte: de toepassing van de unieke samenstelling is weldadig voor lichaam, geest en ziel. Ook vandaag de dag nog wordt het geheime recept van 4711 op de hele wereld op z’n waarde geschat en maakt het ‚aqua mirabilis’ tot een klassieker zonder z’n gelijke. De naam 4711 refereert aan het huisnummer van het pand aan de Glockengasse in Keulen, waar het product vanaf circa 1794 werd geproduceerd.

4711 geurpiramide
Top: bergamot, citroen en sinaasappel voor een revitaliserende beleving.
Hart: lavendel en rozemarijn zijn kalmerend en ontspannend.
Basis: neroli zorgt voor een positieve stemming.
De gebruikte essentiële oliën in 4711 staan ​​om hun aroma-therapeutische effect.

4711 flacon
Wie kent het niet? We hebben het over het beroemde flesje, ontworpen door Molanus, met het herkenbare design. Tot aan het begin van de 19e eeuw werd 4711 Echt Kölnisch Wasser in zogenaamde Rosoli-flesjes gevuld. Deze flesjes konden uitsluitend liggend worden bewaard en konden slechts beperkt worden vervoerd.

In 1820 vond de distillateur Peter Heinrich Molanus het naar hem genoemde flesje uit. De speciale zeshoekige vorm van het flesje maakt het bewaren, het gebruik en transport eenvoudiger. Bovendien is er ruimte voor de grote etiketten, die ook tegenwoordig nog gebruikt worden.

Het huis Muelhens past deze uitvinding vanaf 1822 toe, maar voegde tussen flessenhals en dop een gewelfde sluiting toe. Dankzij de speciale sluiting kan de inhoud, met het hoge percentage alcohol, bij warmte goed uitzetten. Tot op heden wordt 4711 in deze „Molanus-fles“ aangeboden.

Niet alleen het flesje, maar ook het beroemde en door gebruikers zeer gewaardeerde etiket met ornamenten in Bremer blauw en goud is een echte blikvanger. Het etiket loopt om de fles en beschermt zo tegen lichtinval. Het is groots vormgegeven en springt in winkels daarom snel in het oog. De op het etiket afgebeelde medailles zijn slechts een kleine selectie uit de talrijk verkregen onderscheidingen op wereldtentoonstellingen.

Het ontwerp wordt afgerond door het rode zegel op de luxe gouden dop.

Glockengasse Keulen
Het traditierijke huis in de Glockengasse (zie foto) is de geboorteplaats en oorsprong van het wereldberoemde merk 4711. Het is een van de beroemdste bezienswaardigheden in Keulen en behoort tot het culturele erfgoed van de stad.

De bezoeker betreedt de winkel op de begane verdieping en neemt een duik in de unieke geur van 4711, die wordt verspreid door de waterbron bij de ingang.

Toeristen uit de hele wereld en van elke leeftijd zoeken hier naast het internationaal bekende en populaire 4711, een souvenir uit Keulen, een blijvende herinnering voor thuis. Naast luxe accessoires en merchandisingartikelen behoren ook de geurklassiekers zoals Tosca, Sir Irisch Moos, Nonchalance en Tabac tot het aanbod.