Alien wordt een chique zomerwater!

Jaar van lancering: 2012
Parfumeur: Dominique Ropion

Hydro-distillatie is volgens het persbericht van Alien Aqua Chic ‘een traditionele extractmethode’. Het werd als uitgangspunt genomen voor een innovatie van Thierry Mugler Parfums: ‘hydrolaat’ dat is afgeleid ‘van het distilleren van grondstoffen’. Ik weet dat de wereld van parfums voor velen nog is omgeven met veel mysteries, maar wat je hier leest is voornamelijk onduidelijk. Komt misschien door het feit dat het woord extractmethode in het Nederlands niet bestaat. Moet zijn: extractiemethode. En dan kom je ‘vanzelf’ terecht bij – inderdaad – een traditionele extractiemethode, want hydro-distillatie is niet meer en niet minder het proces dat een van de meest verfijnde parfums oplevert: attar.

Mocht je geïnteresseerd zijn: attar is een intens geconcentreerde olie van bloemen, kruiden, specerijen en harsen ‘opgeslagen’ in – meestal – sandelhoutolie. De fabricage is enorm arbeidsintensief. Kort door de bocht: een koperen ketel (deg) wordt gevuld met water en verse bloemen, kruiden en wat dies meer zij.

Die wordt afgesloten met een deksel met opening. Deze deg wordt via een bamboepijp verbonden met een andere koperen ketel (bhapka) gevuld met sandelhoutolie die in een waterbad staat. Dan wordt onder de deg een vuur aangelegd dat het destillatieproces in gang zet: de stoom vloeit via de bamboepijp van de deg naar de naar bhapka. De deg mag niet te heet worden (waardoor de bloemen/kruiden verbranden) en de bhapka moet koel blijven om de stoom goed te laten condenseren. Na vier uur wordt het proces herhaald en vervolgens een nacht afgekoeld. De volgende ochtend worden olie (die de geuren in zich heeft opgenomen) en water gescheiden waarbij het water weer teruggegoten wordt in de deg. Afhankelijk van de soort attar kan dit proces weken duren.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Ik weet niet hoe de innovatie precies werkt en – belangrijker – of je dat in Alien Aqua Chic kunt ruiken en/of het niet meer is dan een, het zij verwarrend gepresenteerd marketing-verhaaltje?

Want een hydrolaat werd tot voor kort gezien als een bijproduct van attar (ofwel hydro-distillatie), want het bronwater dat hierbij wordt gebruikt en waarop uiteindelijk de olie komt te drijven bevat een fractie van de geur van de gedistilleerde bloemen, wortels, bast, takken, hout, naalden, gebladerte, fruit en zaden. Het bekendste voorbeeld: rozenwater. Dus in feite is hydrolaat eeuwenoud en niet innovatief in de juiste zin van het woord.

Hoe dan ook, hydrolaat en/of hydrodistillatie: Alien Aqua Chic – leuke naam trouwens – wordt hierdoor niet verrijkt met rozenwater, maar met prikkelend gemberwater en meer. Het effect: het oorspronkelijke parfum van Alien – hout, amber en sambacjasmijn – krijgt hierdoor een vanzelfsprekend lichter, luchtiger en daardoor zomers karakter. En dat wordt ‘versterkt’ doordat de sambacjasmijn wordt omringd door fris en ‘waterig’ fresia (foto) en een voor mij moeilijk te detecteren verbena-noot. Licht, zonnig, ‘waterig’ en toch ruik je op de achtergrond nog steeds duidelijk de ‘alien’ geur van Alien.

RUIK & VERGELIJK

Kan er maar één zijn.

Thierry Mugler Alien (2005)

Dit ‘Aqua Chic’-distillatieproces wordt dit jaar ook toegepast op Angel (1992).

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.