Amouage Opus VIIIAmouage Opus VIII een prestige parfum met 3d-effect.

Jaar van lancering: 2014
Parfumeurs: Richard Herpin, Pierre Negrin
Concept & realisatie: Christopher Chong

Zoals we gewend zijn van Amouage gaat ook Opus VIII behoorlijke de diepte in door het verkennen van de onbewuste dialoog tussen waarheid en perceptie, tussen illusie en werkelijkheid. Zou je in feite de achterliggende gedachte van het effect van parfum in het algemeen kunnen noemen. Deze dialoog kun je volgens Christopher Chong vergelijken met het trompe l’oeil-effect (letterlijk vertaald: het oog bedrogen). De (in eerste instantie) schilderstechniek die diepte suggereert terwijl die er niet is.

Dit 3d-effect was al bekend bij de oude Grieken en Romeinen, en bloeide tijdens de renassaince in het Westen weer op (denk aan het plafond van de Sixtijnse kapel in Rome). Kun je 3d ook projecteren op parfum? Ja, waarom niet: diepte suggererem die er niet is. Maar is dat nu negatief of positief? Ik hou het op het laatste, en het is dan in feite de optelsom van de ingrediënten die samen een stemming oproepen die je bijna niet onder woorden kunt brengen. En voor het zintuig reuk een deur is waarachter een wereld schuilt die je doet verwonderen over de evocatieve kracht van parfum. Vind je dit te simpel gesteld? Ik sluit af met een andere overpeinzing van Christopher Chong betreffende Opus VIII: ‘In de studie naar kennis en ervaring – de rode draad van The Library Collection – breekt het conventies af en laat die weer herleven door een visie van waarheid te construeren’.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

SaffraanEen mogelijke interpretatie van het 3d-effect in Opus VIII: je komt eerder in de diepere lagen van de geur terecht door het ontbreken van de klassieke citrus-frisse opening. Dit ‘verplichte’ traject werd overgeslagen waardoor je direct in de bloemen zit die – wonderlijkerwijs – eerst worden begeleid door kruidig-rokerige (met name de saffraan, zie foto) nuances die je in hart ruikt. De bloemen: oranjebloesem (uit Marokko), ylang-ylang (van de Comoren) en sambacjasmijn (uit India). Laatste speelt de absolute hoofdrol zonder echt aanstellerig te worden.

Deze jasmijn is vol, oosters met een licht dierlijk spoor. Ylang-ylang versterkt de sensuele noot van de jasmijn, de oranjebloesem verhoogt de bloemige noot die door het hart nog eigenzinniger en meer ‘Arabisch’ gaat ruiken. Prachtig deze prikkelende sluier van wierook, saffraan en gember die naarmate de geur ‘voortduurt’ een stoere, strenge houtnoot prijsgeeft van vetiver en guaiac terwijl je de jasmijn blijft ruiken.

Zou je in feite de basis kunnen noemen, maar er is meer (de extra diepte, het 3d-effect). Want hierachter schuilt nog een extra laag: warm-sensuele balsemachtige noten van bezoïne en droog-kruidig laurier (die weer mooi aansluit bij de wierook), terwijl je de jasmijn blijft ruiken. Die neemt alles in zich op en verspreidt daardoor een zéér elegante warmte.

RUIK&VERGELIJK

Amouage heeft het zonnige, ‘Europese’ aspect van jasmijn (ook zeer aangenaam) verkend in:

Amouage Reflection (2007)

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl