Amouage Refection Man, een volle houtgeur, macho en toch verfijnd.

Jaar van lancering: 2007
Neus: Lucas Sieuzac

De lancering van Reflection Man (en Reflection Woman) viel samen met de make over van het in Oman in 1983 opgerichte parfumhuis, Amouage. De reden? Raad eens? Natuurlijk om het merk internationaal beter op de kaart te zetten door een nog meer exclusieve uitstraling die in gang werd gezet door een nieuwe creatieve directeur: Christopher Chong. Dat had, merkwaardigerwijze, dan wel tot gevolg dan vanaf dat moment alle geuren in de collectie werden aangeboden in een gestroomlijnde standaardverpakking.

Het huis legt de bedoeling van de geur niet uit, behalve dat het ‘de belichaming is van verfijning’ en daarnaast ‘aangrijpend, ontroerend, hartveroverend’. Hoe origineel. En to top it off: ‘onderscheidend en mannelijk’. Dat laatste is boven alle twijfel verheven, zegt Amouage. En dat laatste klopt. Maar er is iets meer aan de hand, want Reflection Man is zo’n geur die je niet een, twee, drie bij iedere man ruikt. Daarvoor is Reflection Man te uitgesproken en ‘onmodern’. Want de geur is niet luchtig, valt buiten het standaardrepertoire van de laatste jaren in de ketenparfumerie: geen lichte citrus-houtige geur dus.

Ik heb niet vaak dat ik geuren associeer met kleur. Met Reflection Man wel. Ik denk aan grijs. Ik heb niet vaak dat ik geuren associeer met stof. Met Reflection Man wel. Ik denk aan het zuiverste scheerwol mogelijk die een beetje ruw gekamd is. Geen kasjmier, daarvoor is de geur te ‘stoer’. Ik heb niet vaak dat ik geuren associeer met een type man. Met Reflection Man wel. Een 40-plusser, klassiek pak, perfect verzorgd van teen tot top en met grijze slapen.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Reflection Man is krachtig en dat heet dan meestal ook mannelijk. Maar het opvallende: het is niet cliché-mannelijk, daarvoor is de geur toch te verfijnd. Heeft Amouage toch nog gelijk. Althans als je deze omschrijving associeert met een volle geur die is als een dikke wolk waarin weinig lucht en transparantie zit door het ontbreken van een citrusopening.

Daardoor worden de kruiden – rozemarijn, rode peper en oranjebloesemblad (petitgrain, zie foto) – in de opening ‘stroperig’, en hierdoor de bloemen in het hart (neroli, jasmijn, ylang-ylang, iris) donker en het hout in de basis warm en ‘stroperig’ – je voelt als het ware de essence van vetiver, patchoeli, sandel- en cederhout als balsem uit de nerven sijpelen die ondanks de sensuele en rokerige gepolijstheid toch een volle, bijna overrompelende indruk achterlaten.

RUIK & VERGELIJK

Qua houtsterkte en volheid moet ik erg denken aan:

Boucheron Jaîpur Homme Eau de Parfum (1999)
Viktor & Rolf Antidote (2006)

Naast Amouage Refection Man is er uiteraard ook Amouage Reflection Woman, zonnig en fris jasmijn. Zie ook Amouage Reflection Woman parfumrecensie.

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl