Givenchy Dahlia Noir, fleur fatale zwevend tussen gevaar en finesse, femme fatale zwevend tussen gevaar en finesse…

Jaar van lancering: 2011
Neus: François Demachy
Model: Mariacarla Boscono
Flaconontwerp: Fabien Baron
Artistic direction: Riccardi Tisci, Fabien Baron

Een couturegeur die de essentie van de Givenchy-stijl verbeeldt, zo omschrijft het couturehuis Dahlia Noir. Beter gezegd: de nieuwe ‘chic gothic’-stijl geïntroduceerd door huidig creative director: Riccardi Tisci. Dahlia Noir is het eerste parfum dat honderd procent zijn signatuur draagt. Zijn inspiratiebronnen: het gelijknamige boek van James Elroy (uit 1987 en in 2006 verfilmd) én zijn muse Mariacarla Boscono die als ambassadrice optreedt voor dit fatale parfum.

Waarom is Tisci zo ‘bewildered’ van Boscono? Het is haar fascinerende blik, haar onbevangen en verwarrende aanwezigheid. Zie je ‘perfect’ terug in de campagne (geregisseerd door Fabien Baron die ook de flacon ontwierp). Mariacarla Boscono verschijnt als een ‘gesluierd buitenaards wezen, een godin van mystieke tempels, een zwarte engel gehuld in leer, chiffon en zijde, als een zwarte dahlia die met haar androgyne charme alle zintuigen beroert’.

Heel eerlijk gezegd, wat het zintuig ‘zicht’ betreft: ik vind haar wel erg ‘alien’ en akelig mager grenzend aan… hoe heet die ‘topmodellenziekte’ ook al weer? Ze presenteert een schoonheidsideaal dat voor de gemiddelde vrouw bijna niet in de praktijk is te brengen… maar ja de parfumwereld is een droomwereld denken we dan maar.

De zwarte dahlia komt niet echt voor in de natuur (je hebt wel intens paarse varianten) en verspreidt ook geen geur. Maar Tisci ziet de bloem als een krachtig symbool voor een mysterieuze en excentrieke vrouw. En net zoals zijn couture is Dahlia Noir voor hem ‘een illusie van kwetsbare kracht, een fusie van tegengestelde krachten’, voor hem synoniem met de ‘sterke zachtheid’ van de vrouw die dit parfum draagt.

Bij dit zeer nieuw-vrouwelijke concept verwacht je misschien een neo-gotische en romantische flacon. Tisci koos bewust voor een strakke, architectonische presentatie (die een beetje doet denken aan Egoiste van Chanel). Elegant maar krachtig, minimalistisch maar rijk. Dat laatste wordt benadrukt in de limited edition (200 50 ml-exemplaren) in Baccaratkristal, geleverd in een gelakt luxecoffret met een met spiegels bewerkte binnenkant. Ook opvallend in het assortiment: een geurkaars, volgens Givenchy een ideale voorbereiding op het Dahlia Noir-schoonheidsritueel.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

François Demachy werd uitgedaagd deze fantasiebloem op te roepen. Hij koos voor een traditionele visie op vrouwelijkheid en vertaalde dat in een parfum met ‘een gulle, beschermende sentimentele kwaliteit en een moederlijke zachtheid’.

Ofwel een bloemige neo-chypre met houtig-poederige ondertoon. Opvallend: geen klassieke citrusopening. Nou, heel even een ‘whiff’ van mandarijn die ik niet echt waarneem. Demachy brengt Dahlia Noir direct tot leven met drie bloemen. De roos: vanwege haar ultieme vrouwelijkheid. Mimosa (foto): vanwege zijn donzige zonnige zachtheid. De iris: vanwege de poeder- en talkachtige toets. Een elegante combinatie: de mimosa en iris gaan harmonieus samen, en de roos geeft een vrouwelijke toets aan het bloemige geheel. En toch: het is meer een onbestemd idee van bloemen, dan een klassiek, geprononceerd bloemenakkoord.

Dit trio wordt in de basis zacht en intiem ondersteund door sandelhout en patchoeli. Het geeft volgens Demachy Dahlia Noir een mysterieuze dimensie en balsemachtig effect versterkt door de zoet-sensuele noten van vanille en tonkaboon.

RUIK & VERGELIJK

Interessant én een mini-trend in de parfumerie: zacht gestemde geuren die niet opvallen door hun uitgesproken boeket, wel door hun intieme aura. Poederig, zacht, een transparante sluier die als het ware één wordt met de huid. Wil je als man deze sensatie ook ondergaan, dan moet je wel op héél intieme voet met de draagster staan of de geur zelf gebruiken. Dit ‘huideigen’-parfum effect kenmerkt ook:

Guerlain Shalimar Parfum Initial (2011)
Estée Lauder Sensuous Nude (2011)
Thierry Mugler Angel Eau de Toilette (2011)

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl