Givenchy Eau de Givenchy – Les Mythiques –
Een geur die vrouwelijkheid, joie-de-vivre en jeugdigheid oproept!

Jaar van lancering: 1980
Parfumeur: Daniel Molière

Een klassiek parfumhuis is zijn naam niet waardig wanneer in de collectie geen eau fraîche zit. Daarom verscheen in 1980 een Givenchy-eau ‘geciseleerd als een zomercollectie: licht, luchtig en vol geluk’. Dat waren de woorden van couturier Hubert de Givenchy bij de introductie. En hij voegde er nog het volgende aan toe: ‘Eau de Givenchy brengt vrolijkheid, joie-de-vivre en jeugdigheid in je leven’. We geven hem gelijk. En je hoefde volgens hem niet alleen jong van leeftijd te zijn om Eau de Givenchy te waarderen. Ook vrouwen jong van geest die houden van frisheid maar ook van een alliantie tussen raffinement en ongedwongenheid. Of om binnen zijn ‘couturejargon’ te blijven: voor vrouwen die een couturetailleur graag combineren met jeans. We geven Hubert de Givenchy weer gelijk!

En daar valt weinig aan te voegen, behalve misschien dat Eau de Givenchy minder ‘fraîche’, meer ‘volwassen’ is dan de naam doet vermoeden. Daarvoor zijn de bloemen in het hart te present waardoor de alles overheersende citrussensatie – eigen aan eau fraîche – van de opening sneller naar de achtergrond verdwijnt.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Net zoals bij de andere herlanceringen in de Mythiques-lijn (naar aanleiding van het vijftigjarig parfumjubileum van huize Givenchy in 2007) vallen ook hier de verschillen op tussen de oude en nieuwe beschrijving van Eau de Givenchy. De 1980-versie: een uitbarsting van bergamot met munt en ‘groene noten’ kruidig gemaakt door afrikaantje. Het hart van deze Eau de Givenchy is opgebouwd rondom kamperfoelie omringd door een ‘fleurs de folie’ van jasmijn, lelietje-van-dalen, tuberoos, roos en cyclaam. De afronding blijft ondanks de ‘zware’ ingrediënten – iris, musk, ceder- en sandelhout, mos – toch luchtig.

De 2007-versie: een zonnige vlucht van grapefruit, mandarijn en bergamot. Vervolgens een zacht hart opgeroepen door de honingachtige accenten van kamperfoelie en waterjasmijn – ook wel bekend als hedione. De diepte van Eau de Givenchy is als een in het water nagelaten spoor van hout, opgeroepen door sandelhout.

RUIK & VERGELIJK

Nog wat klassieke verfrissende watertjes die nog steeds de moeite van het ruiken en gebruiken waard zijn:

Dior Eau Fraîche (1953)
Lancôme Ô (1969)
Rochas Eau de Rochas (1970)
Guerlain Eau de Guerlain (1974)

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl