Givenchy Gentlemen Only Simon BakerGivenchy Gentlemen Only, just be a gentleman!

Jaar van lancering: 2013
Model: Simon Baker

Gentlemen Only speelt zich gewoon – en dat is wel weer grappig – af op straat. Het toont hoe een gentleman zich onderscheidt van de gewone man: altijd bereid ‘een vrouw in nood’ de helpende hand te bieden. Het regent, het stortregent, iedereen baant zich onder een paraplu een weg. Ook Simon Baker, maar zonder paraplu, kletsnat dus, die hij wel in zijn hand heeft, maar pas uitklapt – redder in nood – voor Cameron Russel. Givenchy ziet dit edele gebaar als ‘een tikkeltje tegendraads, maar met deze aangeboren elegantie is hij het mannelijke ideaal van de 21ste eeuw’.

In breder perspectief ziet Givenchy de gentleman van de 21ste eeuw als volgt: ‘Hoewel hij zijn waarden trouw blijft, past zijn natuurlijke, geraffineerde elegantie volledig in het tijdsbeeld’. Vreemd: die waarden worden niet omschreven. En: ‘Modern en niet terugdeinzend zijn persoonlijkheid op bescheiden, maar vrijgevochten te doen spreken’.

Kenners weten natuurlijk dat met Gentlemen Only wordt gerefereerd aan Gentleman, de derde mannengeur van Hubert de Givenchy uit 1974 (daar heb ik geloof ik in de loop der jaren drie flacons van leeggespoten). Zowel in naam, zowel in flacon: is geïnspireerd op de heupfles van de Engelse gentleman én flacon van Gentleman).

Givenchy Gentlemen Only

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Ik heb Gentlemen Only nu al een paar dagen op mijn linkerpols zitten. Wil zeggen: heb de geur dagelijks een paar maal opgespoten om de ontwikkeling goed te volgen. Het parfum ontplooit zich langzamer dan verwacht. Of beter gezegd: de drydown is meer geschakeerd dan je in eerste instantie ruikt. De opening: woef, wat een fris-kruidige explosie! Stel je voor: volzoete mandarijn besprenkeld met nootmuskaatschaafsel en roze peper.

Zeer prikkelend en tegelijkertijd ‘droog-kruidig’. Alleen het opgevoerde berkenblad ontgaat me een beetje. Dit gaat snel over een overheersend houtthema. In eerste instantie dacht ik: ‘Hout, what’s new?’

Want dat ruik je: hout! Maar dat blijkt opgebouwd uit drie thema’s: cederhout, patchoeli en vetiver. Die gaan met elkaar spelen, en het rare: ze blenden harmonieus waardoor je ze niet echt stuk voor stuk kunt ruiken… alhoewel voor mijn gevoel cederhout en patchoeli het uiteindelijk ‘winnen’.

En over dit krachtige houtakkoord blaast de neus een wierookwolk – uiteindelijk ook een soort hout, maar dan ‘verbrand’ – zonder dat het eindeffect verstikkend is. En: de basis houdt opmerkelijk lang aan, het lijkt wel een eau de parfum. Grappig: ik las op verschillende Amerikaanse parfumblogs dat Gentlemen Only wordt geclassificeerd als een ‘office scent’.

Met andere woorden: kun je gewoon opdoen als je naar kantoor gaat. Een goede ontwikkeling denk ik dan; de Amerikanen raken aan meer gewend of zijn inmiddels ‘uitgeroken’ op al die mannengeuren die de indruk wekken dat de drager net onder de douche vandaan komt. Terzijde: ik kan me van Gentlemen Only ook een ‘evening scent’-versie voorstellen: een kwestie van een pittige oud-injectie.

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl