Givenchy III – Les Mythiques –
Een parfum voor zakelijke en romantische vrouwen

Jaar van lancering: 1970
Parfumeur: Pierre Coulon
Model: zoveel anonieme schonen

Lanceert het couturehuis Givenchy sinds het midden van de jaren negentig de ene na de andere geur, de periode die tussen het tweede en derde Givenchy damesparfum ligt, is dertien jaar. Na Le en L’Interdit in 1957 (opgedragen aan zijn muze Audrey Hepburn) presenteert couturier Givenchy III. Het getal is eveneens een verwijzing naar het adres waar zijn couturesalon is gevestigd: 3 Avenue George V in Parijs. En daarnaast vond Hubert de Givenchy het ook erg ‘koninklijk’ klinken.

De geur is opgedragen aan de tweede generatie vrouwen die in het begin van de jaren zeventig de zakenwereld aan het veroveren zijn. Want Givenchy III is in zijn eenvoudig gestylde flacon een parfum dat volgens de couturier van ’s ochtends tot ’s avonds gedragen kan worden en dat je zowel kunt combineren met een zakelijk tweed- of krijtstreeppak als wel met een couturecreatie – alle twee van Givenchy uiteraard.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Givenchy III is een mooi voorbeeld van een chypregeur met zijn kenmerkende basis van eikenmos en patchoeli. In de opening ruik je eerst mandarijn en bergamot. Kamperfoelie en koriander geven aan de bloemige noten van jasmijn (foto), roos en lelietje-van-dalen in het hart een eigenzinnige glans. De typische chyprebasis van eikenmos en patchoeli wordt versterkt door vetiver, mirre en (niet nader genoemde) hars. Let op: eikenmos moet wegens kans op huidirritatie door de Europese Commissie tot een minimum beperkt worden. Een ramp voor vele chypres. Als je vindt dat je favoriete chypre veranderd is, dan klopt dat. En dat kan dus de Givenchy III-versie uit de Les Mythiques-serie (2007) zijn, toen tien ‘vergeten’ Givenchy’s naar aanleiding van het 50jarig parfumjublileum van het huis opnieuw werden gepresenteerd.

RUIK & VERGELIJK

Het chypreconcept is door zijn vaak opvallende, sterk aanwezige en soms animale boeket – sommigen noemen het ook mannelijk – een beetje in de vergetelheid geraakt. Want draag je een chypre, dan ben je van één ding zeker: dat ruik je! Een paar klassiekers.

Guerlain Mitsouko (1917)
Rochas Femme (1944)
Robert Piguet Bandit (1944)
Grès Cabochard (1959)
Balmain Miss Balmain (1968)
Rochas Mystère (1978)

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl