Givenchy π
Givenchy Pi

Jaar van lancering: 1999
Flaconontwerp: Serge Mansau

Met het parfum Organza (1997) ging Givenchy ver terug in de tijd en zette tegelijkertijd de vrouw op een piëdestal én bracht hiermee een ode op ‘het eeuwig vrouwelijke’. Met Pi doet het huis twee jaar later hetzelfde met de man, alleen is het meer op de toekomst gericht. Voor ‘het eeuwig mannelijke’ ging het couturehuis op zoek naar mannen uit het verleden en het heden die slechts gedreven worden door ‘het willen ontdekken, het verleggen van grenzen en het veroveren in de ruimste zin van het woord!’ Denk aan het denk- en doewerk van uitvinders, ontdekkingsreizigers, archeologen, wiskundigen en astrologen, maar ook aan de kracht van atleten. Daarnaast werd het begrip ‘eeuwig mannelijk’ gekoppeld aan andere, typische mannelijke eigenschappen: kracht, verleiden, vechten en veroveren. Pi is daarnaast ook een geur voor de nieuwe millenniumman; het wil een brug slaan tussen verleden en toekomst.

Zie de flacon: met een beetje fantasie kun je er een archeologische vondst in zien, maar ook een mysterieus object vervaardigd door een buitenaardse beschaving dat door toeval op aarde is geraakt. En dat eeuwige mannelijke en oneindige ligt ook in de naam besloten. Want het symbool voor Pi (π) komt uit het Griekse alfabet en is de kleine letter p wat omtrek betekent en voor een getal staat met oneindig veel cijfers achter de komma dat niet op te schrijven is en evenmin in breuken uit te drukken.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Pi wordt gedragen door guaiachout – krachtig, rokerig, wierookachtig, bijna een parfum op zich – dat volop in het ‘centrum’ van de geur zit. Het is omringd door frisse (mandarijn), fris-bloemige (oranjebloesem), kruidige (Oost-Indische kers dat ‘ongeveer’ dezelfde geur heeft als waterkers, dus fris bittergroen), energieke (dragon, basilicum, dennenaald, rozemarijn) en zachtfluwelen (vanille en niet nader genoemde harsen) noten.

Om deze klassieke ingrediënten een moderne link te geven, werd het futuristische infinium toegevoegd, gebaseerd op frisgroen rozemarijn en fris-sensueel galbanum (heel klassiek eigenlijk) die volgens Givenchy van Pi licht is en ruimte geeft.

RUIK & VERGELIJK

Opvallend: ondanks de stroom aan nieuwe Givenchygeuren voor de man, is Pi altijd populair gebleven bij een grote groep. Ligt natuurlijk aan het sterke concept en de geur – die is goed, want houtig, dus mannelijk. Givenchy heeft nog zo’n stille kracht in zijn collectie. Wat frisser en klassieker van inhoud en uitstraling, alleen meer in lijn met de filosofie van de oprichter.

Givenchy Gentleman (1974)

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl