Kenzo Flower Tag
‘Een activitische bloem met moderne Guerlaineske allure’

Jaar van lancering: 2012
Model: Edyta Zajac
Artwork: Harold Berard
Photography: Patrick Guedj

Kan aan mij liggen, maar helemaal snappen doe ik het verhaal – ‘een activistische bloem met een eigen vorm van kunst’ – rondom Flower Tag niet. Jij? Lees: ‘Van de muren in New York tot de voornaamste galeries in de hele wereld, de kunst van graffiti-tags breidt zich overal uit. Een daad van vrije expressie die iedereen uitnodigt zijn persoonlijkheid, lusten en dromen op de muren van de stad te schetsen’.

Heb een beetje gegoogelt, en wat blijkt: tag is in feite niets meer en minder dan de ‘klassieke’ graffiti, die volgens de een vervuiling van het straatbeeld is, volgens de ander een verrijking… tot dat zijn eigen muur wordt uitverkoren door enthousiaste taggers. Het verschil misschien: de boodschap is minder politiek getint en meer persoonlijk. Kenzo vindt het in ieder geval prachtig en fantastisch deze ‘creatieve weerspiegeling van de jeugd’ en draagt Flower Tag aan deze beweging op.

Nu moet je in de parfumerie niet al te artistiek, arty-farty en avantgarde zijn: de meeste mensen begrijpen dat niet en willen het niet begrijpen: hiervoor gaan ze naar het museum (of niet). Dus kun je die niet zo maar even vol spuiten met boodschappen en oproepen – ook al zijn het vrolijke en inspirerende. Het moet wel netjes blijven en dat blijft Kenzo ook met Flower Tag. Gaat zo: ‘Een geheimzinnige, zelfverzekerde jonge vrouw loopt ’s nachts in Parijs met vastberaden stappen in een roodachtige atmosfeer. Als een mysterieuze fee heeft zij maar één doel: haar dromen als graffiti spuiten. Zij loopt naar een muur en ‘graviteert’ een rode klaproos. Geleidelijk licht haar gezicht op. Al haar bewegingen zijn nauwkeurig. De droom komt uit: rode elektrische klaprozen veroveren de daken van een gemetamorfoseerd Parijs’. Maar hoe ruikt nu zoiets…

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

… het lijkt wel of de neus van Flower Tag stage heeft gelopen in het parfumlab van Guerlain waar Thierry Wasser de scepter zwaait, want de opening neigt erg naar zijn signatuur die hij heeft ontwikkeld voor het parfumhuis. Dat onderga je in de opening die een soort nieuwe – Wasser – frisheid heeft: een krachtige, zurige rabarbernoot (foto) die zachtjes en zoet wordt gemaakt door zwarte bes en mandarijn. Anders fris. Het hart is leest als een schets van Guerlains Idylle Eau de Toilette: pioenroos, jasmijn en lelietje-van-dalen: zacht, frisjes, teder. Pas in de basis herken je met een beetje fantasie de signatuur van Flower: bepoederde en katoenachtige musknoten.

En die worden extra zacht gemaakt door vanille ondergedompeld in een spoor van thee, die je moeilijker waarneemt. Of het moet de aquatische noot zijn die na verloop van tijd als een aura om de geur gaat hangen. Lekker. Anders. Verfijnd. Een Guerlain in vermomming. En dat komt vooral door de hoogstaande kwaliteit aan grondstoffen.

RUIK & VERGELIJK

De opening doet me sterk denken aan:
Guerlain – Un Parfum, Une Ville – London – 2011

Het hart doet me denken aan:
Guerlains Idylle Eau de Toilette (2010)

De afronding doet me ‘gewoon’ denken aan:
Kenzo Flower (2001)

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl