Bekijk categorie

Parfumrecensies

Parfumrecensies door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines.

Parfumrecensies 28/12/2014

Viktoria Minya Eau de Hongrie parfumrecensie

Vikoria Minya Eau de HongarieEau de Hongrie, een niche geurlancering te vieren. Een delicatesse!

Leuk aan de gekozen naam is dat Viktoria Minya letterlijk refereert aan de voorloper van de eau de cologne uit de veertiende eeuw. Inderdaad: Eau de Hongrie, een volgens overlevering acqua mirabilis aangelengd met rozemarijn- en lavendelolie dat de toenmalige koningin Elizabeth (76 jaar) van Hongarije in staat stelde de Poolse koning te verleiden tot een huwelijksaanzoek. Eau de Hongrie was een tonic om de vermoeide geest te verfrissen en te ontspannen. En dat is de tweede en derde link met Minya’s Eau de Hongrie: heeft ook een gerustellend, zalvend effect op het gemoed.

Product uitgelicht, Parfumrecensies 13/12/2014

Xerjoff XJ 1861

Xerjoff XJ 1861Ik heb altijd een zwak gehad voor geuren die ‘stilstaan’ bij belangrijke – historische – gebeurtenissen. Want ik ben altijd benieuwd, afgezien van het profijt, wat de aanleiding, de verbondenheid van de huizen hiermee is. Ik vermoed dat er steeds meer van dit soort ‘festive fragrances’ verschijnen.

Dat Italië drie jaar geleden vierde dat het als land al 150 jaar een politieke eenheid vormt is mij geheel ontgaan. Xerjoff niet, het lanceerde vol trots XJ 1861. Meestal kun je van een gelegenheidsgeur als deze maar tijdelijk genieten. Zo niet met XJ 1861. Nog steeds te koop. En met een beetje geluk kunnen we nog 150 jaar hiervan genieten.

Het laatste product nieuws, Parfumrecensies 28/06/2014

Thierry Mugler Angel Eau Sucrée

Thierry Mugler Angel Eau SucréeAngel Eau Sucrée kun je omschrijven als een lichtere, meer ‘hapklare’ versie van Angel. Minder stoutmoedig, ‘aardiger’ en toegankelijker door de poederige noten die worden opgeroepen met een gekarameliseerd meringue-akkoord. En dat verantwoordelijk is voor het snoepwinkeleffect en je een ‘crush’ laat krijgen op alle uitgestalde candy (ik zie nu voor het eerst dat candy bijna hetzelfde is als het Nederlandse kandij…). Dat ruik je met name als het rood fruit (zongerijpt uiteraard) begeleid door een frisse noot (die verantwoordelijk is voor het sorbeteffect – denk een aquanoot) is vervlogen. En de meringue (foto) moet je niet helemaal letterlijk nemen. Is een combinatie van poederige zoetigheden die samen doen alsof ze het zijn.

Parfumrecensies 28/06/2014

Bvlgari Blv Eau d’Été

Bvlgari Blv EteBvlgari Blv Eau d’Été, zo sprankelend als de draagster zelf.

Volgens Bvlgari wordt de komende zomer prachtig met de tintelfrisse geurnoten van Blv Eau d’Été. Speciaal ontworpen voor vrouwen op zoek naar een zonnige zomergeur. Verder vermeldt de Italiaanse juwelier nog ‘dat de prachtige fles – klopt! – de adembenemende azuurtinten van de zomer reflecteert’. En: ‘Dat op de schitterende dop het prachtige kleurenspel van de zee tot leven komt’.

Parfumrecensies 09/06/2014

Paco Rabanne Invictus parfumrecensie

KampioenenparfumParco Rabanne Invictus, een geur voor kampioenen. Onze oranjeleeuwen, zijn de helden van vandaag. We bewonderen niet alleen hun prestaties, maar laten ons dromen en fantaseren.

Invictus verwijst naar krachtige mannelijkheid – onoverwinnelijk, niemand kan hem weerstaan. Invictus is geboren uit het verlangen om ‘nieuw’ over sport te praten, de fantasie die de geur symboliseert gaat verder dan de traditionele verhalen. Het oeroude thema – de onoverwinnelijke held – komt tot uiting in de benadering van de geur. Wie droomt er niet van een stadion of arena binnen te lopen – terwijl zijn naam wordt geroepen door het publiek – en een symbool van begeerte te zijn?

Het laatste product nieuws, Parfumrecensies 06/06/2014

Cartier Declaration L’Eau

Cartier Declaration L’EauCartier Declaration L’Eau krijgt een spitsvondige omschrijving mee qua olfactorisch en amoureus effect: ‘De rillingen en de frisheid van de eerste liefdesverklaring’.

Jaar van lancering: 2014
Parfumeur: Mathilde Laurent
De ‘in house nose’ van de juwelier

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Een spetterende opening van roze grapefruit die wordt gekieteld door roze peper – frisheid en energie gefuseerd.

Het laatste product nieuws, Parfumrecensies 31/05/2014

Cartier La Panthère parfumrecensie

Cartier La PanthèreCartier La Panthère, een bloem, een parfum, een perfect parfum. Cartier La Panthère, een juwelier, een panter, een liefde.

Jaar van lancering: 2014
Parfumeur: Mathilde Laurent

De prachtige La Panthère flacon valt meteen op, de panter verbergt zich ‘van binnenin’ als een totem gegraveerd in de kern van een blok glas – zowel op de voor- als achterkant (maar ook prachtig van de zijkant).

De kop in rechte hoeken geciseleerd, de ogen schuin geplaatst en teruggebracht tot het essentiële: een gestroomlijnde, in facetten geslepen gelaatsuitdrukking – gelijk een farao – in een stralend amberoranje aura. Deze flacon met eveneens chique, slim verborgen verstuiver-applicatie moet heel veel prijzen in de wacht slepen.

Het laatste product nieuws, Parfumrecensies 28/05/2014

Bottega Veneta Essence Aromatique

Bottega Veneta Essence Aromatique‘Als je eigen intitialen voldoen’. Het lovenswaardige credo van Bottega Veneta. Maar hiermee is het ‘intrecciato’-luxeleerlabel uit Vicenza, Italië, bijna een roepende in de westerse wereld die van labels aan elkaar lijkt te hangen. Onderscheidend dus, dat zien we graag in de parfumerie.

Na succesvolle introducties van Bottega Veneta en Pour Homme is er nu Essence Aromatique voor dames nieuw binnen.

Bottega Veneta Essence Aromatique is voor mij de perfecte klassieke cologne. Want A: verkoeling schenkend, B: je toch een ‘parfumsensatie’ laat ervaren en C: met een hoog puur natuur-gehalte geschraagd door hout.

Het laatste product nieuws, Parfumrecensies 26/05/2014

Terre d’Hermès Eau Très Fraîche

Terre d’Hermès Eau Très FraîcheIn de nieuwe Terre d’Hermès Eau Très Fraîche ruik je de vier elementen – water, lucht, aarde en vuur. Laatste weliswaar met een beetje verbeelding; vuur als warmte. Maar eerst een, ik kan het niet anders zeggen, prachtige hesperide-explosie geconcentreerd rond oranjebloesem gemeleerd met vleugjes grapefruit en sinaasappel zonder de bloem-frisse noot van de oranjebloesem te maskeren.

Het laatste product nieuws, Parfumrecensies 17/05/2014

Hermès Jour d’Hermès Absolu parfumrecensie

Jour d'Hermès AbsoluHermès Jour d’Hermès Absolu een pluk de dag-parfum!

Jaar van lancering: 2014

Jour d’Hermès Absolu, een geur als ‘de dageraad’ (olfactorische plaats) en ‘het begin van vrouwelijkheid onthult in het licht van Hermès‘ (olfactorische stemming). En in overdrachtelijke zin: ‘Het essentiële dat we van de dag verwachten, is dat die zich, zowel beknopt als uitgebreid, steeds opnieuw aandient’. En dat moment staat voor Hermès voor wedergeboorte in het algemeen en die van de vrouw in het bijzonder.