Parfumproeverij met Thierry Mugler

Jaar van lancering: 2011

Het wordt steeds moeilijker voor Thierry Mugler om nieuwe variaties op zijn geuren te bedenken. Met The Taste of Fragrance-collectie is het hem weer gelukt. Uitgangspunt: de zintuig smaak. Hij daagde de neuzen uit de originele receptuur van Angel, A*Men, Alien en Womanity te ‘verdraaien’ met een gefantaseerde smaak afkomstig uit de wereld van haute cuisine die het karakter van de geuren versterkt zonder het te vervormen. Hierbij werd gebruik gemaakt van een ‘exclusief proces’ – hoe dat in zijn werk gaat, blijft onduidelijk – dat de (zintuig) smaak transformeert naar de (zintuig) geur. Zo ontstaat dus de verdraaiing. Het effect aldus Thierry Mugler: ‘Een explosief kwartet gourmandgeuren met schitterend bedachte noten dat je het water in de mond doet lopen – een onvergetelijke ervaring’.

Dit alles meer verklaard in huis-, tuin- en cuisuine-taal: het lijkt alsof aan elke geur een bouillonconcentraat is toegevoegd dat het karakter van de geur versterkt. Met – inderdaad – verrassende gevolgen.

En Thierry Mugler gaat nog een stap verder door een samenwerking met Hélène Darroze, een van de toonaangevende chef-koks met een Michelin-ster. Darroze stelde een ‘Muglerian maaltijd’ samen: vier zintuiglijke gangen voor een Taste of Fragrance-diner.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

The Taste of Fragrance Angel
Bij Angel is het een infusie van pure cacaopoeder. Met andere woorden: Angel in overdrive. Je krijgt zowaar de neiging om de fles aan je mond te zetten. Deze ‘smaak’ met die typische chocoladebitterheid houdt lang aan voor het overgaat in een zachte, gekarameliseerde amandelnoot.

The Taste of Fragrance Alien
Met drie-eenheid van Alien – sambacjasmijn, witte amber en kasjmierhout – gebeurt iets heel eigenaardigs, als je het wil geloven, als je het wil ruiken. Er werden smaakversterkers toegevoegd die je het beste kunt omschrijven als gesmolten, gezouten karamelboter. Dat karamel dat snap ik wel. Alien wordt hierdoor zachter en zoeter, alleen het zoutige aspect ontgaat me.

The Taste of Fragrance Womanity
Niet in Womanity. Niet zo vreemd, het is de eerste ‘gezouten’ geur op basis van kaviaar die zo vreemd-mooi samengaat met vijg. En dat laatste wordt nu versterkt door een vijgenchutney die flink gekruid is en vervolgens gekonfijt werd met zoete azijn. Het effect: een heel merkwaardige ‘smaak’. Tintelend, ijl, wrang, ijzig en toch zoet. Je hebt het idee dat je smaakpapillen geprikkeld worden, in plaats van je reukzin.

The Taste of Fragrance A*Men
A*Men was al een sierlijke krachtpatser door zijn sterke koffie-accent op een fond van patchoeli en vanille. Nu wordt de geur meer macho door een enorme rode peper-injectie. De scherpe smaak ervan wordt verdraaid waardoor de geur ‘voor de neus’ rokeriger, droger en uiteindelijk meer verfijnd wordt. Sterker, A*Men gaat hierdoor minder snel vervelen, mocht je genoeg hebben van de toen vernieuwende, maar nu inmiddels gewoon geworden gourmandgeur. Anders gezegd: A*Men is opgewaardeerd.

RUIK & VERGELIJK

Kan niet anders:

Thierry Mugler Angel (1992)
Thierry Mugler A*Men (1996),
Thierry Mugler Alien (2005)
Thierry Mugler Womanity (2010)

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl