Versace Eros flacon details

Eros, de god van de liefde!
Versace Eros, een goddelijk mooi parfum!

Jaar van lancering: 2013
Parfumeur: Aurelien Guichard

Donatella Versace aan het woord: ‘Ik creëerde deze geur voor de man die zowel heroïsch als gepassioneerd is, zoals de Griekse god Eros. Het is een geur die krachtige sensualiteit uitstraalt én benadrukt. Eros vertaalt de altijd aanwezige erotische spanning tussen de man en de vrouw, het symboliseert de onoverwinnelijke kracht van verleiding’. De wereld van Versace is sowieso erg ‘oud Grieks’ in haar stijl.

In de Griekse mythologie richt Eros, de onsterfelijke god van de liefde, met zijn boog pijlen af op mensen. Heeft zijn vlammende pijl je hart doorboort, dan raak je op slag verliefd. Daarnaast is Eros ook het symbool geworden van het lichaam in perfecte harmonie gehouwen uit marmer, gegoten in brons. Versace combineert dit met de kleur die volgens Donatella verwijst naar de Griekse en Romeinse oorsprong van onze westerse cultuur: het turkoois van de Middellandse Zee en de daaraan gekoppelde levensstijl: dolce far niente.

Versace Eros dop details

Wat mij het meest charmeert in de visuele presentatie is de flacon. Mooi om te zien hoe een simpele vorm – het vierkant – ze gelaagd en bewerkt wordt uitgevoerd. Gehuld in turkoois en omringd door het ‘Griekse motief’ in verschillende reliëfniveaus, stralen naam en logo in goud gegraveerd op de voorzijde onder Medusa. Elegant afgewerkt in de dop keert Medusa terug.

Het heeft aldus Donatella Versace de elegantie van een kostbaar juweel. Vind ik eerlijk gezegd een beetje overdreven gesteld, zeker voor een vrouw die letterlijk aan haar lijf heeft ondervonden, wat voor een indruk echte juwelen – in overvloed – maken.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Mijn tweede kanttekening: jammer dat deze ‘liefdeslofzang’ je in de opening zo kort laat genieten van de turkooise gekleurde Middellandse Zee. Want (opgeroepen met) appel, munt en citroen, duurt dit frisse genot als een korte golf.

Je wordt eigenlijk direct ‘doorverwezen’ naar het hart van dit godenelixer van ‘sublieme mannelijkheid’: een overdosis aan noten, die afgezien van geranium, gewoonlijk in de basis van een geur worden verwerkt: tonkaboon (met zijn vanille-rumachtig parfum), het intens erotische ambroxan (een synthetische variant van ambergris dat ruikt naar aarde, zee en seks) dat een meeslepende ondertoon krijgt door vanille uit Madagaskar.

In de basis komt dit alles samen in een krachtige houtnuance van cederhout uit het Atlasgebergte en Virginia, vetiver en eikenmos. Eros is klaar om te veroveren. Maar voor mij op een ouderwetse manier.

Niet zoals in oude Griekse en Romeinse tijden, maar zoals zoveel mannelijke krachtpatsergeuren in de jaren tachtig van de vorige eeuw roken: gelikt, ‘lik op stuk’ en direct.

RUIK & VERGELIJK

Versace Oud Noir niche parfumtipInteressant en exclusief:

Versace Pour Homme Oud Noir (2013)
Lees ook de Versace Pour Homme Oud Noir parfumrecensie.

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl