Viktor & Rolf Flowerbomb
De bloemenbom uit Nederland

Jaar van lancering: 2005
Parfumeurs: Carlos Benaim, Domitille Bertier Michalon en Olivier Polge.

Het is snel gegaan met de Gilbert & George van de internationale modescene. Want Viktor & Rolf, de eerste couturiers uit Nederland die buiten hun landgrenzen populair zijn, hebben iets voor elkaar gekregen wat nog geen enkele binnenlands (en bijna geen) buitenlands couturier is gelukt: zó snel na de oprichting van hun label met een heus parfum komen.

Moeten couturiers normaliter eerst tientallen jaren zwoegen om aan te tonen dat hun naam op een parfumflacon de moeite waard is, Viktor & Rolf hadden aan acht jaar genoeg. Maar in die periode vielen ze wel op.

Door hun mode tot kunst te verheffen (waardoor het idee belangrijker werd dan de draagbaarheid), leverden ze commentaar (hoewel cliché en een beetje gemakzuchtig; niemand die je verplicht) op het modeklimaat dat volgens hun meer met marketing dan met couture te maken had.

Ook geuren zijn voor het duo een ‘kritische’ uitlaatklep. Maar Flowerbomb is niet het eerste parfum van Viktor & Rolf. In 1998 ‘lanceerden’ ze een geur in een flacon die letterlijk (en alleen) gevuld was lucht. Vat je’m? Gelukkig gebruiken ze bij Flowerbomb humor om hun ‘kritiek’ te spuien – een vereiste in de wereld van schone schijn. De geur is net zoals Castelbajac (2003) verpakt in een scherp gestyleerde handgranaat. Vat je’m? De boodschap wordt mooi, strak en serieus gepresenteerd.

Heeft een bedoeling: Flowerbomb moet een klassieker worden. De Nederlandse Vereniging van Cosmeticajournalisten denkt van wel: Flowerbomb werd onderscheiden met de Astir voor de beste geur van 2005 in het luxesegement.

WAT RUIK IK EIGENLIJK?

Drie neuzen werkten aan de samenstelling van Flowerbomb. De geur moet het effect van een wervelwind vol bloemen hebben. En dat heeft Flowerbomb ook: een potpourri van sambacjasmijn, orchidee, fresia, osmanthus en centifoliaroos streelt de neusvleugels. Het is opvallend dat de geur na enige minuten een sterke, zoete ondertoon krijgt opgeroepen door vanille, benzoïne, een crème- en ambernoot plus ‘gezuiverde patchoeli’. En dat is tevens het merkwaardige: hoe vaak ik de geur ook geprobeerd heb, ik ervaar geen bloemenbom. Eerder een gourmandsensatie als suikerspin op de kermis.

In 2005 verschijnt Flowerbomb Eau de Parfum Extrême. Olivier Polge zegt hierover: ‘Ging het bij het Eau de Parfum over een idee van bloemblaadjes, in Eau de Parfum Extrême gaan we binnen in het hart van de bloem’. Vertaald in ingrediënten betekent dit dat de sambacjasmijn nog voluptueuzer, de osmanthus nog fluweliger, de vanille nog overheersender, de benzoïne nog geraffineerder, de crème- en ambernoot nog warmer en de patchoeli nog sensueler is.

De uitwerking? Volgens Viktor & Rolf ontstaat ‘een connectie met mysterieuze elfen en sprookjesfeeën die betoveren in naam der verleiding’.

In 2007 verscheen een Flowerbomb eau de toilette-versie en sinds 2009 is er een frissere versie waarmee ik voor het eerst een echte bloemenbomervaring heb: Flowerbomb La Vie en Rose.

RUIK & VERGELIJK

Viktor & Rolf waren niet de enigen die in 2005 met een ‘grote’ geur kwamen. Wat dacht je van de volgende belangrijke spelers in de parfumerie. Dan heb ik de geuren van de sterk in opkomst zijnde nichebeweging nog niet eens meegerekend.

Bvlgari Rose Essentielle (2005)
Jean Paul Gaultier Gaultier2 (2005)
Calvin Klein Euphoria (2005)
Lancôme Hypnôse (2005)
Thierry Mugler Alien (2005)

Tip: Lees ook de Viktor & Rolf Spicebomb parfumrecensie voor de man.

Geschreven door Erik Zwaga, de geurengoeroe.
Onafhankelijk parfumspecialist & journalist.

Parfumerie.nl wil door samenwerking met Erik Zwaga de consument meer informatie en liefde voor de prachtige parfumeriebranche geven. Een branche met vele uitersten, waar voor iedereen veel te genieten valt. Erik Zwaga is door opleiding en ervaring een specialist bij uitstek. Hij onderhoudt contacten met parfumeurs en diverse parfumhuizen. Zijn mening is alom gerespecteerd. Hij schrijft regelmatig in diverse vakbladen, kranten en beautymagazines. Parfumerie.nl is trots op de samenwerking.

© Copyright Parfumerie.nl